Notícies

Les classes de Català per a famílies van més enllà de la llengua

Les classes de català per a famílies dels dimarts a l’Escola Baró de Viver no només són un espai per aprendre ortografia, gramàtica i vocabulari, sinó que també esdevenen un lloc on impregnar-se de la cultura catalana, teixir xarxes entre famílies i gaudir d’una estona divertida i dinàmica d’aprenentatge.

Ja fa dos anys que el català comença a estar present a la vida d’aquest grup de mares que, a finals de gener, s’inscriuen al curs de català amb entusiasme i motivació. Aquestes sessions no només es centren en l’ensenyament de la llengua, sinó que també busquen interpel·lar les participants i adaptar-se a les seves necessitats i interessos. Per això, decidim les temàtiques de les sessions de manera participativa.

Aquest curs hem treballat diverses temàtiques rellevants per a les famílies, com la família, els aliments i el mercat, el cos humà, com descriure’ns físicament i emocionalment, les festivitats que es celebren a l’escola, i també vocabulari necessari per a una consulta mèdica, entre altres coses. Cada sessió s’estructura de manera similar, una estructura que també hem decidit plegades per assegurar-nos que totes se sentin còmodes i implicades en el procés d’aprenentatge.

Enguany han decidit que volien començar les sessions amb un dictat, que sempre inclou vocabulari relacionat amb la temàtica que estem treballant en aquell moment. D’aquesta manera, aprenem paraules noves i millorem l’ortografia al mateix temps. Després, dediquem una estona a exercicis dissenyats específicament per respectar els ritmes i interessos de les famílies. Aquests exercicis són dinàmics i inclouen activitats diverses com la redacció, la lectura, els rol plays i altres metodologies participatives.

Per acabar la sessió, dediquem una estona a la cultura, una proposta que va agradar molt des del primer dia. Durant aquest temps, presentem cançons, festivitats o curiositats culturals de Catalunya. Sovint, compartim cançons dels països d’origen de les participants que tracten temes similars, fent d’aquesta experiència un intercanvi cultural molt valuós. Aquest moment de compartir experiències i riures plegades crea un ambient càlid i acollidor!

Aquest curs hem treballat dos projectes puntuals que han aportat una nova dimensió a les nostres sessions. El primer va ser la creació d’un podcast culinari. Vam començar treballant la recepta de la salsa Romesco, descobrint els ingredients i passos de la preparació, i després vam practicar la pronunciació. Quan va arribar el moment d’enregistrar el programa, va ser una experiència molt divertida i enriquidora per a totes. El resultat final va agradar molt a totes les mares!

L’altre projecte ha estat la nostra participació a la festa de graduació del programa del Passaport Edunauta, un projecte que busca ampliar les oportunitats educatives fora de l’escola per als alumnes de 3r i 4t de primària i que culmina amb una festa de tancament comunitària. La nostra contribució des del curs de català per a famílies ha estat la creació d’un “Passaparaula” per a la gimcana. Primer decidim quines paraules incloure i, plegades, creem definicions senzilles i, de vegades, fins i tot divertides. Les mares gaudeixen molt d’aquest procés previ i de la dinamització que fan durant la festa. Aquí us deixem un vídeo de tot el procés.

 

Les classes de català per a famílies s’han convertit en un espai de trobada i de xarxa molt preuat per les mares que hi participen. Dia rere dia, la confiança creix i el grup es consolida, fent que cada sessió d’aprenentatge sigui un moment únic i valuós. Per molts anys més de català per a famílies!