Notícies

LA VEU DELS TALLERISTES DEL PROGRAMA EXTRA! EXTRA!

Aquest mes, hem parlat amb diversos agents vinculats amb l’Extra! Extra!, com talleristes i membres dels equips directius d’equipaments públics, perquè ens expliquin més (i millor) sobre aquest programa des de la seva implicació.

Per qui no ho recordi…

Les extraescolars Extra! Extra! són una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de Pla de Barris, l’ICUB i el Consorci d’Educació que busca enriquir les vides dels infants i adolescents mitjançant una àmplia gamma d’activitats gratuïtes que abasten arts escèniques, música, arts visuals, ciències i noves tecnologies.

Des de Més Educació implementem aquest programa, tant a centres educatius com a equipaments públics del barri, a les zones del Besòs-Maresme, Bon Pastor, Baró de Viver, Trinitat Vella, Gòtic, Raval i Poble-sec. 

Les activitats de l’Extra! Extra!

Aquest programa s’inicia amb infants de 1r i 2n de primària amb un tastet on es treballen totes les temàtiques, per tal que tinguin una visió panoràmica de totes les activitats que es fan en el programa i així orientar millor la seva decisió si més endavant volen participar d’un taller concret. A partir de 3r de primària i fins a 4t d’ESO, es programen tallers en exclusiva de robòtica, programació, experimentació científica, arts plàstiques, dansa, teatre i música.

En Marc Felip és tallerista de ciència i robòtica i ens explica que el que més aprecia de les classes en les quals participa és que «saps que s’ho estan passant bé alhora que aprenen coses noves o posen en pràctica coneixements que han adquirit en altres classes, com de ciència, matemàtiques o robòtica, a través d’experiments i materials molt didàctics».

Per la seva banda, la Viera Slujaklovsky és tallerista de teatre i visual i plàstica, a més d’actriu, per això destaca les classes de teatre com «una oportunitat per als infants d’estar en un espai segur on conèixer-se millor a si mateixes i des d’on experimentar amb el seu cos, la veu i altres persones». 

Aquesta reflexió es complementa amb el que ens explica la Virgínia Escudero, també tallerista de teatre, visual i plàstica i dansa, quan li preguntem sobre les activitats artístiques: «per a mi ha de ser un lloc obert i viu a què passin coses i a sorprendre’s una mica, a descobrir-te a tu mateixa. Es tracta de generar un espai que sigui lliure i que estigui viu a les necessitats del grup».

El vincle, un aspecte indispensable per parlar d’èxit

L’existència d’un vincle entre la referent adulta i l’alumnat és fonamental per facilitar l’aprenentatge, fomentar la confiança i promoure un ambient de col·laboració i de creixement mutu. En aquest sentit, la Virgínia té una opinió molt clara al respecte: «és la clau de la bona continuïtat i el bon funcionament, perquè al final la relació que s’estableix en l’aula entres els infants que hi participen és importantíssim».

Destaca, sobretot, la importància de gestar i cuidar el vincle amb l’alumnat de menys edat. Com bé diu, quan hi ha vincle «pots intervenir des de la gestió emocional i la singularitat dels seus casos molt millor i també les criatures estan molt més relaxades amb tu perquè entenen que ets un lloc segur, que ets un referent. I des d’aquesta visió que puguis ser un referent cuidador es permeten sortir de la zona a confort, es permeten buscar noves eines a l’aula, es permeten també comunicar-se amb tu quan hi ha alguna cosa que no les hi agrada i, aleshores, aportar».

I amb les famílies, és important també tenir vincle?

«Molt important», ens comenta la Virgínia. Sobretot, segueix, és un aspecte que s’ha pogut començar a valorar com cal després dels dos anys consecutius que portem aplicant el programa als barris. En haver-hi vincle entre les talleristes i les famílies, aquestes «et tenen com una part de la seva comunitat i del projecte de barri, ja que som un altre referent educatiu dels infants. […]  Les famílies reforcen l’activitat que desenvolupem, entre altres coses, perquè saben què fem als tallers i com, i impulsen a l’infant a la participació, cosa que redueix considerablement l’absentisme als tallers».

L’Extra! Extra! no es queda només als centres educatius

Com hem dit al principi, moltes de les activitats del programa es desenvolupen fora dels centres educatius, en equipaments públics com les Biblioteques o els Centres Cívics dels barris de la ciutat. Per a la Viera, que hi hagi aquests espais pel desenvolupament de les activitats «és una cosa molt positiva perquè les companyes no són estrictament les de classe, sinó d’altres escoles i això obre el seu cercle d’amistats i de conegudes i fa que hi hagi unes dinàmiques diferents que a l’aula».

Des de la visió dels equipaments, la Núria Ruiz, directora de la Biblioteca del Bon Pastor, ens comenta que acollir programes com l’Extra! Extra! és molt enriquidor, ja que, en tractar-se de tallers programats setmanalment, «fa que els infants es fidelitzin amb la Biblioteca i amb els seus espais, així com que coneguin de primera mà la resta d’activitats i propostes que s’emmarquen en el nostre projecte socioeducatiu». 

I, per a nosaltres, poder desenvolupar també la nostra tasca a espais lúdics i oberts al barri on es fomenta la cultura i la lectura, és indispensable per vehicular la xarxa comunitària que caracteritza el sí dels nostres projectes. Així que, com es diu, és una relació Win-Win!