Notícies

Tardes de setembre: Això no és educació en el lleure

Us compartim aquest article d’opinió escrit pel Jordi Capell Aran i l’Oriol Roca Ollé, socis de +Educació. Publicat originalment al Social.cat, el diari digital de l’acció social a Catalunya, en nom de les Cooperatives d’Iniciativa Social, el dimecres, 19 d’octubre de 2022.

S’ha acabat un setembre atípic. Un setembre en què l’avançada del calendari escolar s’ha combinat amb una jornada continuada del temps lectiu i amb una posterior oferta de “lleure educatiu” gratuït per als alumnes fins a dos quarts de cinc. Aquest avançament per part de la Conselleria d’Educació perseguia objectius pedagògics, d’equitat, de conciliació i de transformació feminista. Uns propòsits que probablement compartim tots, però… Què ha passat?

Un cop vist com han anat les tardes de setembre a les escoles, podem dir que en general ha estat, a parer nostre, un despropòsit en l’execució. El que havia de ser un espai de lleure educatiu, ha estat un allargament dels menjadors escolars, que a la pràctica s’ha convertit en un espai “de pàrquing” més, on hem vist que en moltes escoles no s’han complert les ràtios i els objectius pedagògics no hi han ni arribat.

Des de la Generalitat es proposava encertadament una ràtio 1/16 per millorar les vergonyoses ràtios dels espais migdia, però per moltes de les empreses de menjadors els hi ha estat impossible contractar personal per a aquesta hora diària. Principalment per dues raons: una primera i és que el monitoratge habitual que tenen al menjador estan amb les ràtios d’aquest espai i, per tant, no tenen personal suficient per atendre l’espai de tarda amb la ràtio que demana la Conselleria. I una segona: que trobar monitoratge pagant un sou de 9,6 euros bruts l’hora i que només vinguin 1 hora al dia és missió impossible. I no només això, sovint que aquestes contractacions han estat a persones que no tenien la titulació adequada, i que a més no tenien cap vincle amb els infants ni l’escola, ni l’entorn.

Evidentment, millorar les ràtios actuals de l’espai migdia ajudaria que tot això vagi millor. Seria interessant veure com els hi ha anat a les escoles que posen el focus a mantenir ràtios similars a l’1/16 que demanava l’ordre de la Conselleria i les que no ho fan.

Què més ha faltat? Ha faltat també temps. Si la voluntat de la Conselleria és que els equips educatius de migdia/tarda desenvolupin una proposta de lleure educatiu ha de donar més temps. Finançar també la preparació d’aquestes activitats és essencial per poder arribar al primer dia d’escola amb una oferta d’educació en el lleure de qualitat. Pensada i planificada per a aquella escola, per aquells infants i construïda per un equip format i coneixedor de la realitat que els envolta.

També estem segurs que hi ha hagut bones pràctiques, la majoria lligades a espais migdia que ja funcionen com a activitats educatives que han allargat el seu horari d’atenció. Amb equips educatius que estan lligats a l’escola i al territori, amb jornades de treball àmplies i que tenen temps suficient per pensar en els infants en el temps de fora escola.

En aquest sentit, pensem que es podria haver aprofitat per obrir el debat al voltant dels models de menjador escolar i d’extraescolars. En moltes escoles, uns espais de 2h-2,5h al migdia i de 1-2h a la tarda, en el que funcionen amb un servei orientat i pensat per a les empreses de càtering o grans mercantils del lleure educatiu. Amb ràtios, sovint molt baixes, equips educatius molt precaritzats i poca vinculació amb la resta d’agents educatius de l’entorn. Aquest és el lleure educatiu que no volem.

Des de les cooperatives d’Iniciativa Social que impulsem projectes de lleure reivindiquem el valor dels espais educatius no lectius i ens desvinculem de la mala praxi generalitzada que suposa aquest lleure educatiu. Creiem que és important cuidar aquests espais i activitats i valorar-ne la qualitat educativa. És urgent donar la importància que mereix l’educació no lectiva i començar a impulsar noves pràctiques en espais tradicionalment pensats únicament en clau conciliació i canguratge, i a més gestionats per empreses que tenen com a principal objectiu l’obtenció de beneficis econòmics.

Cal un nou model de gestió dels espais migdia, les activitats educatives de tarda, els casals i les colònies. Cal un nou model de l’educació fora escola.

Jordi Capell Aran i Oriol Roca Ollé, caps d’estructura i de projectes de la Cooperativa +Educació